Her kadın için son derece büyük bir öneme sahip pırlantalar tek türde değildir. Üretim şekline ve de rengine göre çeşitli sınıflandırmalar yapılabilir.Üretim şeklinde göre pırlantalar doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal olanlar, doğadan çıkarılan ve cevheri olan çeşididir.
Doğal elmaslar doğada çok sık rastlanan bir madde çeşidi değildir. Nadir olması yani sadece belli başlı bölgelerden çıkarılabilmesi nedeniyle de maddi bakımdan oldukça değerlidir. Sentetik olanlar ise doğada bulunmayan, laboratuar ortamlarında üretilen çeşididir. Bunlar elmas tozlarından üretilebileceği gibi kübik zirkon denen şeklinde olduğu gibi camdan da üretilebilmektedir. Fakat bu sentetik pırlantalar konusunda alıcı kişiler dikkatli olmak zorundadır çünkü bunlar pek de değerli değildir. Özellikle de atom taşı olarak da bilinen kübik zirkonların neredeyse hiç değerleri yoktur.
Pırlantalar ayrıca renklerine göre de çeşitlendirilebilir. En çok beğenilen ve tercih edilen renk beyaz olmasına rağmen farklı renkler bulmak da mümkündür. Renkli olanlar da doğal ve yapay olabilirler. Bunlardan renkli olanları çok nadir oldukları için çok özel olanları genellikle koleksiyonlar için saklanır. En yaygın olan beyaz pırlantadan başka pembe, şampanya rengi, kahverengi, siyah, sarı, mavi ve yeşil renklisi de bulunur. Bu farklı renkteki elmasların her birinin farklı özellikleri vardır. Renk çeşitliliğine neden olan şey elmasın oluşumu sırasındaki kimyasal olaylardır.