Pırlanta Nasıl İşlenir?

Çok değerli olduğu kadar çok da nadir olarak elde edilen pırlanta, karbon atomlarının değişime uğramasıyla oluşur. Yeraltından çıkarıldığında saf cevherler halinde olabileceği gibi kum, çakıl gibi maddelerle karışık halde de bulunabilir.

Ağırlığının ifadesi olan birim karattır ve bir karat pırlanta için 250 ton kaya, kum ve çakılın çıkarılması gerekmektedir. Tabi bu demek değildir ki çıkarılan kısmın tamamı mücevher yapımında kullanmaya uygundur. Tüm bu faktörler pırlantanın işlenmesindeki zorlukları en iyi biçimde ifade etmektedir. Cevherler çıkarıldıktan sonra ilk olarak içerisindeki yabancı maddelerden ve minerallerden arındırılır. Arındırılan elmastan pırlanta üretilebilecek nitelikte olanlara kesilerek şekil verilir. Fakat bu kesme işlemi oldukça zahmetlidir ve çok dikkat ister. Öncelikle kesim işlemini yapan kişinin son derece becerikli olması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka şey ise elması elmastan başka bir şeyin kesemeyeceğidir. Bu nedenle testere ucuna elmas tozu ve yağdan oluşan bir tabaka yerleştirilir. Kesim işlemi sırasında ilgili kişi pırlantanın her yüzeyinin aynı açıda kesilmiş olmasına da dikkat etmelidir yoksa ufak bir hata bile büyük kayıplara neden olabilir. Kesim işlemi bittikten sonra da sıra temizlemeye gelir. Kesim tamamlandıktan sonra cilalanır. 1 karatlık elması kesmek ortalama 4 saat aldığı gibi yine cilalama işlemi de yaklaşık bu kadar zaman alır. Daha sonra pürüzlerin giderilmesi için de asit içinde kaynatılır.

 

Detaylı bilgi için : http://www.mercanziyagoral.com/services-view/elmas-madenciligi-ve-duzenlemesi/

WordPress veri tabanı sorunu: [Table 'pirlantalardbnew.wp_comments' doesn't exist]
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS wp_comments.comment_ID FROM wp_comments WHERE ( comment_approved = '1' ) AND comment_post_ID = 48 AND comment_parent = 0 ORDER BY wp_comments.comment_date_gmt ASC, wp_comments.comment_ID ASC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir